RECOMANACIONS GENERALS PER DUR A TERME UNA ALIMENTACIÓ EQUILIBRADA| FEBRER

FEBRER 2014

Per poder dur a terme una alimentació equilibrada en els nins que dinen al menjador escolar, és important que conegueu el menú diari i que intenteu mantenir l’equilibri alimentari al llarg del dia. Per tal de poder fer una dieta equilibrada també a casa vos oferim a continuació unes recomanacions generals a tenir en compte.

Els infants necessiten garantir el consum de les següents racions del principals grups alimentaris:

–         Cereals: el grup dels cereals està format per l’arròs i els derivats del blat com el pa i els pastes, els cereals i les patates. S’han de consumir al llarg del dia entre 4 i 6 racions variant entre els diferents aliments que conformen el grup. És important que al menys la meitat d’aquestes racions procedeixin d’aliments integrals o poc refinats.

–         Fruites i hortalisses: hem de consumir al menys 5 al dia: tres o més racions de fruites i, com a mínim dues racions de verdures i hortalisses.

–         Lactis i els seus derivats: són al principal font de calci fàcilment assimilable. S’han de consumir de 2 a 4 racions al dia. (Racions: 1 ració= 1 tassó de llet = 2 unitats de iogurt = 100120 g. de formatge fresc = 30-40 g. de formatge curat = 2 unitats de formatge en porcions = 2 cullerades soperes de formatge rallat)

–         Olis: l’oli d’oliva és la principal grassa de la dieta mediterrània. S’han de consumir de 3 a 6 racions al dia que es poden fer servir per cuinar o condimentar. (Ració 10 ml = 1 cullerada sopera)

–         Peix: consum recomanat: 3-4 racions a la setmana, alternant peix blanc i peix blau. (Racions:

infants de 1 a 6 anys 1 ració =  mig filet= 70-100 g; infants de 7 a 9 anys 1 ració =  1 filet = 125 g; A partir dels 12 anys 1 ració= 1 filet = 125-150 g.)

–         Carn:  no és recomanable consumir més de 4 racions a la setmana. (Racions: infants de 1 a 6 anys 1 ració = 1 filet petit = 60-70 g; infants de 7 a 9 anys 1 ració = 1 filet mitjà = 100 g; A partir dels 12 anys 1 ració= 1 filet = 125 g.)

–         Llegums: 2- 4 racions a la setmana(Racions: infants de 1 a 6 anys 1 ració = 3-4 cullerades soperes de llegum cuinada; infants de 7 a 9 anys 1 ració = mig plat mitjà; A partir dels 12 anys 1 ració= 1 plat normal)

–         Ous: 3- 4 racions d’ous a la setmana. (Racions:  infants de 1 a 6 anys 1 ració = 1 unitat; infants de 7 a 9 anys 1 ració = 1-2 unitats; A partir dels 12 anys 1 ració= 2 unitats)

–         Fruits secs: recomanable consumir al menys 3 racions a la setmana (1 ració= 20-30 g = 1 grapada)

–         El consum d’aliments grassos com precuinats, embotits, o menjars ràpids ha de ser ocasional, igualment els dolços i la brioixeria industrial també s’han de consumir ocasionalment.

–         Consum de sucre i mel: no ha de superar les 4 racions al dia (4 culleradetes)

–         L’aigua és l’única beguda que es considera imprescindible. Els sucs de fruites comercials solen dur sucres afegits. Els refrescs  s’han de consumir ocasionalment.

En general i per resumir dir que hauríem d’intentar que els nostres fills duguessin una dieta equilibrada i variada, consumint aigua com a beguda habitual, el pa com acompanyament de les menjades, l’oli d’oliva com a principal greix per cuinar i condimentar, consumint 5 racions de fruites i verdures al dia i respectant les racions recomanades dels aliments proteics. Tenint especial cura en el desdejuni ja que és una de les principals menjades del dia. Acompanyant a més aquesta alimentació amb la pràctica habitual d’activitat física adequada a l’edat de l’infant.

Una bona educació nutricional és un dels millor regals que podem fer als nostres fills ja que en aquesta edat es conformaran els hàbits que probablement els acompanyaran la resta de la seva vida i una bona alimentació és una important font de salut així com una dieta inadequada és factor de risc de moltes patologies.

Tenim la sort de comptar a la nostra cultura amb la dieta mediterrània, considerada la més saludable del món i utilitzada com a referent dietètic arreu del planeta.  Hem de cuidar-la i promocionar-la ja que als darrers anys hem anant modificant els nostres hàbits alimentaris introduint costums menys saludables com el consum de menjar ràpid, precuinats, abús de greixos, etc.

No oblideu la famosa i sàvia frase de que Som el que mengem.

Link d’interès per ampliar informació:

–         Guia d’alimentació saludable.

–         Portal  5 al dia

–         Estratègia NAOS para la prevenció de l’obesitat infantil

Una proposta de menú equilibrat pel sopar dels nins que quedin a menjador, pel mes de febrer,  és la següent:

 

DIA         

SUGGERIMENT DEL MENÚ:

Dia 3

Peix al vapor amb patates, fruita

Dia 4

Puré de verdures, pa torrat amb formatge, fruita

Dia 5

Arròs amb verdures i cuixot dolç, fruita

Dia 6

Raviolis amb salsa de tomàtiga, làctic

Dia 7

Croquetes de bacallà i espinacs amb ensalada variada, fruita

Dia 10

Peix a la planxa amb verdures, làctic

Dia 11

Puré de verdures, pa amb formatge, fruita

Dia 12

Truita francesa amb formatge i cuixot dolç, fruita

Dia 13

Peix a la planxa amb verdures, làctic

Dia 14

Lassanya de verdures, fruita

Dia 17

Pitera de pollastre o altre carn a la planxa amb ensalada, làctic

Dia 18

Peix al vapor amb verdures, fruita

Dia 19

Arròs amb verdures i bacò, fruita

Dia 20

Peix blau amb ensalada, làctic

Dia 21

Ensalada d’arròs amb ou bullit, blat de moro i pessols, fruita

Dia 24

Peix al vapor amb ensalada de tomàtiga i formatge, làctic

Dia 25

Arròs amb tomàtiga , fruita

Dia 26

Truita francesa amb patates al forn, fruita

Dia 27

Peix al vapor amb verdures, làctic

Deixa un comentari